S/Y Mosaikk

Krysser havet

Welcome to Dominica, man!

Hei godtfolk

Med 10 m/s rett i siden på Mosaikken seilte vi fredag 10.2.17 fra St. Pierre på Martinique til Roseau på Dominica. I 7 knop  bykset vi oss de ca. 35 nm det er mellom de to øyene (landene). For en seilas, og for en velkomst; Welcome to Dominica, man!

Mosaikk på vei til Dominica. Fotograf Even Simensen

Mosaikk på vei til Dominica. Fotograf Even Simensen

Til rors

Til rors

Fra struktur, bonjour, euro, varme baguetter og Brie på franske Martinique blir vi igjen møtt av herlig kaos, rastafarier, markeder, reggie og fargeklatter av noen hus i selvstendige Dominica.

Fargeklatter av noen hus

Fargeklatter av noen hus

Haner i byen

Haner i byen

En Pickup har blitt henger

En Pickup har blitt henger

Dingybrygga i Roseau

Dingybrygga i Roseau

Ankerplass i Portsmouth

Ankerplass i Portsmouth

Salg av klær

Salg av klær

Fruktmarkedet i Roseau


PCidyll

Bygningsarbeider i Portsmouth

Butikk med hermetikk

Butikk med hermetikk

Vi har gledet oss til å utforske Dominica. Mesteparten av øya er dekket av regnskog og frister med mange spennende naturopplevelser. Dominica skal være regionens mest autentiske øy og det sies at hvis Christopher Colombus kom tilbake i dag ville Domininca være den eneste øya han ville kjent igjen (Leeward Island, 2015-2016).

Dominica har rundt 70 000 innbyggere og omtrent hele befolkningen er etterkommere etter afrikanske slaver. Færre enn 200 av øyas innbyggere er hvite. Dominica er også en av få øyer i det østlige Karibia med før-colombianske karibiske indianere; ca 3000 bor på østkysten (Wikipedia).

Engelsk er det offisielle språket på Dominica, men på grunn av historisk tilknytning til Frankrike finnes det et franskbasert kreolspråk «patois» som deler av befolkningen bruker.

Boat vendors

Hey man, want some lobster? What about some fruits, I have local oranges, pinappels, grapes… I am det breadman, want some? Hey skip, need a bouy, guide, taxi….???

Mange av landene i Karibien er fattige og lokale selgere i båt » boat vendors» som forsøker å tjene noen karibiske dollar er en del av hverdagslivet. Det tok litt tid å vende seg til denne formen for handel, men etterhvert har vi blitt vant til det. Med en porsjon ydmykhet for deres situasjon, tydelighet, litt humor og et vennelig smil finner vi de fleste vendors hjelpfulle og hyggelige.

En "vendor" kan se slik ut...

En «vendor» kan se slik ut…

Slik ut…

Slik ut…

Eller slik ut…

Av en eller annen grunn virker det som vi er litt lite attraktive.  Mulig det har med størrelse på båt å gjøre ? Det har faktisk vært tilfeller hvor vi har ropt etter selgerne for å høre om de har noe fisk til salgs.

I Dominica (Portsmouth) har selgerne organisert seg i noe som heter «Portsmouth Association of Yach Services (PAYS). Den av selgerne du kaller opp på VHF kanal 16 (!) eller som først møter deg for en handel er din og vil hjelpe deg med det du måtte trenge (bøye, vask av klær, guidede turer, taxi etc). Har du først gjort avtale med en vendor holder de andre seg unna.

Kanal 16 (internasjonal nød- og  kallekanal) blir her brukt til det meste. Når vi nærmet oss Portsmouth kunne en av gutta i PAYS annonsere på kanal 16 at det var grillfest for langturseilere på stranden i kveld til inntekt for foreningen. Arrangementet begynte klokken 19.00, de hadde både fisk, kylling og svin på grillen i tillegg til rompunch. Billettene kunne kjøpes på ankringsområdet, hvis vi kallet opp på kanal 16. Klart vi blir med; «Cobra Cobra Cobra, this is Mosaikk Mosaikk Mosaikk. We want two tickets for the barbecue tonight».

Karnevaltid

Februar er karnevalstid på Dominica og vi ble raskt tipset om «Socaparty» i byen St. Josef. Dette måtte vi få med oss! Sammen med Even og Anne i båten «Tone 2» hoppet vi inn i en buss, litt spente på hva som nå ventet oss.

Å reise med de lokale bussene er en opplevelse i seg selv. Bussene er gjerne fargerike Toyota Hiace med navn som «Big mama», «Family first», og «Trust no man». Bussene tuter i ett sett langs veien og det er bare å rope ut eller vinke inn bussen når den suser forbi. Det er alltid plass til en til så man må forberede seg på å sitte trangt. Man må også være forberedt på at bussen tar en avstikker hvis noen har bedt om det, at bussen plutselig ble en taxi eller at sjåføren stopper for å kjøpe seg en brukt TV på veien…

Anne, Even, Jakob og Eirin på vei til Socaparty

Men tilbake til Socaparty i St. Josef. Festen var allerede godt i gang når vi kom klokken 17.00. Her var det bare å kjøpe seg en rompunch, senke skuldrene og ta det hele innover seg. Vi trodde vi skulle se på et opptog med profesjonelle dansere og fargerike kostymer, men det viste seg i stede å være en stor gatefest. I en stor lastebil rigget med fullt bandutstyr og aggregat på henger kom det Socamusikk ut av de store høyttallere. Stemningen bygget seg opp, og mens jenter i trange shorts og korte topper klatret opp på lasteplanet, løftet gutta ledningsnettet opp slik at lastebilen kunne passere. Resten av folkemengden fulgte på med dansende gange, ristende romper og lår. Også var det oss da, vi skjønte jo at det ikke ville bli noe fest ved å stå igjen. Så vi ble med, gikk i dansende gange sammen med alle de andre.

Socaparty i St.Josef

Vi har kun møtt vennlighet på øya, bortsett fra en episode som kunne blitt kjedelig denne kvelden. Jakob hadde akkurat lagt pengene og min telefon på et trygt sted, med glemte sin egen telefon. I den tette folkemengden kjente han at noe ble dratt opp av baklommen, og i et brøkdel av et sekund tenkte han: der forsvant telefonen. Da var det allerede for sent….Men Anne som gikk rett bak Jakob fikk det hele med seg, og helt spontant og uten å tenke på konsekvenser nappet hun Jakob sin telefon ut av lommetyvene sin baklomme og ga den tilbake til Jakob. Alt dette skjedde i løpet av maks 5 sekunder og Jakob rakk akkurat og pirke gjerningsmannen på skulderen og se han i øynene før han forsvant i folkemengden. Han ble nok like overrasket som oss. Feststemningen ble noe dempet for en periode, men det hele tok seg raskt opp igjen. Dette kunne nok ha skjedd hvor som helst der store folkemengder er samlet, men vi fikk oss en vekker.

Til vanns og til lands

Dominica er en øy for naturelskere. Vi så oss ut noen turer vi ville utforske nærmere:

Valley of Desolation

Boiling Lake

Boiling Lake

Hytta til with Calypso i Pirats OF the Caribbean 2.

Indian River, Hytta til witch Calypso i Pirats OF the Caribbean 2.

Alexis guider oss rundt på brorens plantasje. Vi hadde sekken full av godsaker på vei hjem; kokosnøtter, kakafrukt, pasjonsfrukt, appelsiner, limeblader, sitrongress og kanel.

Alexis guider oss rundt på brorens plantasje. Vi hadde sekken full av godsaker på vei hjem; kokosnøtter, kakafrukt, pasjonsfrukt, appelsiner, limeblader, sitrongress og kanel.

Pointe Baptiste Estate Chocolate

Ikke store bedriften, her kjøles sjokoladen ned i kjøleskapet…

Chaudiere pool

Utsikt fra Fort Shirley, Cabrits national park

Utsikt fra Fort Shirley, Cabrits national park

Vi har fått besøk

Underveis på vårt opphold på Dominica ble vi tipset av Jakob sin venninne Imma om at hennes bror Peter og  kjæresten Merete også var på øya. Det viste seg også at de var på vei til hovedstaden Roseau og Anchorage Hotel , hvor vi lå ankret opp rett på utsiden. Hva er sjansen for det? Hadde ikke gått med god planlegging engang. Peter og Jakob var skjønt enige om at dette var et typisk godt møte, og møtes i Karibien uten planlegging. Det er slik vi liker det… ? Besøket ble hentet i jolla av Jakob og vi tilbragte en hyggelig kveld i Mosaikken sammen. Stort og smått ble delt, både fra der hjemme og erfaringer med å være på reise.

Hyggelig med besøk, Peter og Jakob

Hyggelig med besøk, Peter og Jakob

Reis til Dominica! 

Dominica er et herlig sted. Hvis du vil oppleve riktig «Karibian style» er dette stedet. Vi har blitt møtt av et åpent, nysgjerrig og vennlig folk, øya har mye å by på både til lands og til vanns, og øya er ganske så tilgjengelig ( fly til Martinique eller Guadaloupe og ferge til Dominica). Vi kommer helt sikkert tilbake!

I går seilte vi i lett pris over til franske Ilet des Saintes som ligger ca. 20 nm nord for Dominica. Her fant vi en «hemmelig» øy hvor vi lå nesten helt alene. Vi var kommet til Albatrossens rike. De flotte store fuglene er over alt. På knauser, i store reder i trærne, i vannet og svevende over oss. Det plasker rundt oss i det Albatrossen stuper i vannet og fyller gapet med fisk. Det viser seg også at øya er et skattekammer. Etter en kveldstur med jolla har vi både natursvamp, konkylier, døde koraller, kokosnøtter og en plankebit vi skal lage til klepp med oss tilbake.

Vi koser oss med selvplukket kokosnøtt på vei til Iles des Saintes.

Ship o hoy fra Mosaikken

2 Comments

  1. Tusen takk!!! Dette er så gøy??
    Klem Anne Synnøve

  2. Vi har nå lest oss gjennom bloggen, veldig gøy lesing og masse fine bilder! I og med at vi reiser motsatt vei, er det jo litt tips å få også. Vi følger med og gleder oss til neste innlegg. Enn så lenge må dere nyte Les Saints. Klem fra Peter og Merete

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2019 S/Y Mosaikk

Theme by Anders NorenUp ↑